Virksomheder, forsyning og landbrug
2024-10-01
Små og mellemstore virksomheder (SMV), herunder landbrug og forbrugerejet forsyning kan deltage i energifællesskaber, der kan forsyne sig selv med billig grøn strøm fra vedvarende energianlæg.
Fjernvarmens Informationsfond
ENERGISAMFUND arbejder for, at fremtidens vedvarende energiproduktion medejes af de lokalsamfund som stiller jord og ejendom til rådighed for grøn omstilling. Dit erhverv og din virksomhed kan være med.
For med deling af grøn egenproduktion af elektricitet kan mindre virksomheder styrke deres konkurrenceevne som en grøn underleverandør til store virksomheder.
Derfor hører vi gerne fra virksomheder, forsyninger og landbrug, der har egnede arealer, som kan anvendes til vedvarende energiproduktion i et energifællesskab. Den kommunale eller lokale forsyning kan varetage administrationen af et energifællesskab.
Store virksomheder, herunder kommunalt ejede selskaber kan også på sigt dele energi fra energianlæg, der er installeret inden for samme budområde og har en kapacitet begrænset til 6 MW. For vindmøller svarer det til en årlig elproduktion på ca. 25 GWh i middelvind.
Hvad koster det at egenproducere grøn strøm ?
En aktuel oversigt fra december 2023 udarbejdet af Erhvervslivets Tænketank forventer gennemsnitlige elproduktionsomkostninger fra 23 til 32 øre pr. produceret grøn kilowatttime (kWh) fra sol- og vindparker (med en størrelse og kapacitet på ca. 100 MW).
Axcel Futures, december 2023
Energiparkernes omkostninger er inkl. nye VE-kompensationer og rekreative gevinster uden for VE-loven.
Endvidere forudsætter beregningerne et afkastkrav på 5,5 pct. pa. til en privat investor. Til sammenligning fastsætter EU's statsstøtteregler en årlig minimumspræmie på 3,8 pct. ved individuel kommunal garanti til nystartede små og mellemstore virksomheder (SMV).
Kan min virksomhed bruges og kan jeg selv aftage grøn strøm ?
Et energifællesskab kan, inden for fællesskabet via det kollektive elnet, foranstalte deling af elektricitet, der produceres af både fællesskabet selv eller af fællesskabets deltagerkreds.
Om din virksomhed kan bruges til at producere vedvarende energi afhænger af flere forhold. Bl.a. om din jord egner sig til vindmøller eller solcelleanlæg eller om din erhvervsejendom evner at bære solceller.
Andre forhold såsom beskyttet natur, net-tilslutning, kapacitet og energiproduktion, spiller også ind. Disse forhold vil ofte være vigtige for et energifællesskab med lokal og kommunal deltagelse:
- Gerne plads til mere end én vindmølle og 30 hektar sol på et regulært stykke jord i evt. samarbejde med dit lokalsamfund,
- Mulighed for indskud eller disposition af areal i op til 30 år,
- Geografisk placering i god nærhed til en transformerstation,
- God afstand til naturområder (Natura 2000 udpegning) og historisk fredning.
ENERGISAMFUND ser muligheder for samarbejder, så kontakt os, hvis du ønsker mere information om, hvordan din virksomhed kan deltage i et energifællesskab med fællesskabsfordele til gavn for dit erhverv.
Deltag
og modtag information om, hvordan din virksomhed og kommune kan blive deltager i grøn energiomstilling med fællesskabsfordele til gavn for dig, dit erhverv og lokalsamfund.
Energifællesskaber har tre fællesskabsfordele
Miljømæssige (og landskabsfaglige)
Økonomiske
Sociale
De kan til kostpris beskæftige sig med
- Deling, aggregering, køb og salg af energi
- Grøn energiproduktion til forbrug og varme
- Energilagring til senere forbrug og varme
- Lade-punkter til opladning af elektriske køretøjer
- Andre energi- og systemydelser