Folkekirkens jorder
Folkekirkens jorder dækker hele Danmark. Størstedelen er udlejet til almindeligt landbrug, men folkekirkens lokale menighedsråd kan som landets 3. største ejendomsejer faktisk udleje kirkens jorder til grøn energi. På vegne af lokalsamfund kan energifællesskaber eje, producere, lagre og dele grøn strøm med fællesskabsfordele.
Menighedsråd kan udleje kirkens jorder til lokal energiomstilling
Folkekirkens lokale menighedsråd kan udleje kirkens jorder og ejendom til grøn elproduktion med miljømæssige og landskabsfaglige hensyn. Ikke alle menighedsråd har denne grønne mulighed.
Derfor hører vi gerne fra menighedsråd eller provstiudvalg, der har egnede jorder som kan udlejes til et energifælleskab med deltagelse af sognets lokalsamfund.
Et energifællesskab kan, inden for fællesskabet via det kollektive elnet, foranstalte deling af elektricitet, der produceres af både fællesskabet selv eller af fællesskabets deltagerkreds. Energifællesskaber kan administreres af kommunal eller lokal forsyningsvirksomhed.
Om kirkens jorder kan anvendes til vedvarende energiproduktion afhænger af flere landskabsfaglige forhold. Bl.a. om kirkens jorder egner sig til vindmøller eller solcelleanlæg eller om kirkens ejendom evner at bære solceller.
Andre forhold såsom beskyttet natur, net-tilslutning, kapacitet og energiproduktion, spiller også ind. Disse forhold vil ofte være vigtige for et energifællesskab med lokal og kommunal deltagelse:
- Gerne plads til mere end én vindmølle og 30 hektar sol på et regulært stykke jord i evt. samarbejde med dit lokalsamfund,
- Mulighed for disposition af areal i op til 30 år,
- Geografisk placering i god nærhed til en transformerstation,
- God afstand til naturområder (Natura 2000 udpegning) og historisk fredning.
ENERGISAMFUND ser flere muligheder for samarbejder, så tilmeld dit sogn, hvis du ønsker mere information og viden om, hvordan din kirke kan medvirke til fællesskabsfordele til gavn for lokalsamfund i dit sogn.
Menighedsråd kan ikke i større omfang selv producere vedvarende energi på kirkens ejendom. Det begrundes i et forbud mod at drive erhverv, men gerne erhvervsudlejning, hvilket har den afledte konsekvens, at lokale kirkemyndigheder alene kan handle som passive erhvervsudlejere (lodsejere) uden mulighed for at blive aktive deltagere i grønne energiaktiviteter i et energifællesskab.
Forsyningstilsynet behandler aktuelt om Folkekirkens lokale myndigheder skal have samme mulighed for at deltage, i et energifællesskab, i lighed med offentlige lokale myndigheder, i hele EU.
Endelig skal provstiudvalg give tilladelse til forpagtningsaftaler, der betyder, at indtægter mistes helt eller delvist. Erhvervsudlejning er således en kerneopgave i Folkekirken. Folkekirkens jorder udlejes primært til konventionelt landbrugserhverv, der bl.a. udleder gødning som udvaskes til grundvand, vandløb og iltfattige fjorde.
Tilmeld dit sogn
og modtag information og viden om, hvordan dit menighedsråd kan udleje jord til udvikling af vedvarende energi i energifællesskaber med fællesskabsfordele til gavn for lokalsamfund i dit sogn.
Energifællesskaber har tre fællesskabsfordele
Miljømæssige (og landskabsfaglige)
Økonomiske
Sociale
De kan til kostpris beskæftige sig med
- Deling og aggregering af energi
- Grøn elproduktion til forbrug
- Energilagring til senere forbrug
- Lade-punkter til opladning af elektriske køretøjer
- Andre energi- og systemydelser