Borgere

2024-08-31

At være nabo til et biogasanlæg eller en svinefarm uden mulighed for nabokompensation eller at blive nabo til vedvarende energianlæg, er en forandring for de fleste. Også for borgere, hvor marker af solceller og vindmøller ikke ledsages af gevinster, der overstiger ulemperne.

Ofte kan indflydelse på placering, beplantning af læhegn og andre landskabsfaglige, arkitektoniske og æstetiske tiltag være med til at lindre de synlige gener, så energianlæg opleves mindre byrdefulde i deres levetid. 

Men lokalsamfund behøver ikke stå tilbage med symbolske rekreative gevinster såsom vandrestier til vedligehold af energianlæg. Der er faktisk mulighed for at dele alle de vedvarende fordele fra grønne energianlæg med lokalsamfund og kommuner.

Energifællesskaber med kommunal deltagelse kan opnå de fleste fordele, men deltagelse forudsætter, at du som borger har muligheden for at deltage. 

Fællesskabsfordele, der giver mere tilbage til berørte lokalsamfund og kommuner end de få øre de kompenserer naboer for pr. produceret kilowatttime (kWh). Se oversigt udarbejdet af Erhvervslivets Tænketank om de gennemsnitlige elproduktionsomkostninger ved sol- og vindparker (på ca. 100 MW).

Axcel Futures, december 2023
Axcel Futures, december 2023

Du kan tilmelde din kommune, dit sogn og dig selv - til at deltage i et energifællesskab med fællesskabsfordele - her på ENERGISAMFUND.

Deltag

og modtag information om, hvordan du som borger eller gruppe af borgere kan deltage i et energifællesskab med fællesskabsfordele til gavn for dig og dit lokalsamfund.

Energifællesskaber har tre fællesskabsfordele

Miljømæssige (og landskabsfaglige)

Økonomiske

Sociale

De kan til kostpris beskæftige sig med

  1. Deling og aggregering af energi
  2. Grøn elproduktion til forbrug
  3. Energilagring til senere forbrug og varme
  4. Lade-punkter til opladning af elektriske køretøjer
  5. Andre energi- og systemydelser